.

Τι κρύβουν οι ζωγραφιες των παιδιών

By 10/10/2015 ,

Μια ζωγραφιά του γιου μου, μου έδωσε το έναυσμα για  αυτη την ανάρτηση. Μου θύμισε τους καθηγητές μου από τη σχολή που μας μάθαιναν πόσο σημαντική είναι η ζωγραφιά ενός παιδιού.


Τα αγόρια μου είναι ζωηρά όταν δεν έχουν κάποιον ασχοληθεί μαζί τους ή δεν έχουν τι να κάνουν. Έτσι εκείνο το πρωί σκέφτηκα να δώσω στο μικρό μου τα δικά μου χρώματα και ένα πινέλο για να ζωγραφίσει. Θα έδινε τις ζωγραφιές του δώρο στο θειο και τη θεία του. Ξεκίνησε κάνοντας το βουνό. Στη συνέχεια στη θάλασσα και μετά τον ήλιο. Μάλιστα είπε αφού μπορώ να ζωγραφίσω ένα λουλούδι μπορώ και τον ήλιο. Και τότε θέλησε να προσθέσει ουρανό.  Ματια προσπαθούσαμε να τον πείσουμε οτι δεν έχουμε γαλάζιο και ότι θα μπλεχτεί ο ουρανός με τη θάλασσα. Δεν μπορούσε να το καταλάβει. Θύμωσε και έφυγε κλαμένος. Αφού ηρέμησε λίγο τον πλησιάσα και του ειπα οτι αφού το θέλει τόσο ας κάνει μπλε τον ουρανό.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά κατάλαβα πόσο λάθος είχαμε να προσπαθούμε να του υποδείξουμε πως να ζωγραφίσει. "Ο ουρανός είναι ψηλά πως μπορεί να ακουμπήστε θάλασσα;", μου είπε. Είναι εκείνες οι στιγμές που τα παιδιά σε παγώνουν με τη δική τους αλήθεια. Γιατί μπορεί στα μάτια μας ο ουρανός να φτάνει στον ορίζοντα αλλά στα μάτια ενός πεντάχρονου είναι ψηλά στον ουρανό.
Οι ζωγραφιές των παιδιών μπορούν να κρύβουν πολλές αλήθειες. Είναι σημαντικό οι γονείς και οι δάσκαλοι να μπορούν να καταλάβουν τι σκέφτεται ένα παιδί. Φυσικά για να κατανοήσουμε τη ζωγραφιά το καλύτερο είναι να αφήσουμε τα παιδιά να μας μιλήσουν για αυτήν.

Τι μπορεί άραγε να κρύβει μια ζωγραφια;


• Η οικογένεια
Ο τρόπος που ζωγραφίζει ένα παιδί τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μας δείξει τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Για παράδειγμα το παιδί θα ζωγραφίσει τον εαυτό του πιο κοντά στο πρόσωπο που θεωρεί πιο οικείο. Επίσης το ύψος των ατόμων μπορεί να διαφέρει από το πραγματικό. Αν δηλαδή ζωγράφισε τη μαμά ως γίγαντα ίσως αυτό να σημαίνει ότι τη θεωρεί αρχηγό της οικογένειας.

• Βία
Πολλές φορές οι ζωγραφιές των παιδιών μπορεί να είναι βιαιες .Το παιδί ίσως να έχει υποστεί κάποια μορφή βίας στο σπίτι ή στο σχολείο. Γενικά σκληρά γεγονότα αποτυπώνονται στα έργα των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες μέρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μιλούν για το πώς μεταλλάχθηκαν οι ζωγραφιές των μικρών προσφύγων. Από εκεί που τα παιδιά αρχικά σχεδίαζαν μαύρες φιγούρες και πόλεμο άρχισαν να βάζουν χρώματα, χαρούμενα πρόσωπα και λουλούδια. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παιδιά που βλέπουν συχνά παιδικά με βίαιες, πολεμικές φιγούρες πιθανότατα να επηρεαστούν και να αποτυπώνουν στο χαρτί τους τις βίαιες σκηνές που βλέπουν.

• Χρώματα
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι και τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά. Το μαύρο χρώμα όταν κυριαρχεί στο σχέδιο ίσως να σημαίνει το παιδί είναι απογοητευμένο, λυπημένο. Αντίθετα το κόκκινο είναι ένδειξη θυμού και αγανάκτησης.
Φυσικά όλα τα προηγούμενα είναι απλά ενδείξεις. Σας προβληματίζει κάτι όμως οι ζωγραφιές των παιδιών ή των μαθητών σας ζητήστε τη βοήθεια ειδικού που θα διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και θα σας προτείνει λύσεις. Η μαγεία της τέχνης μπορεί τόσο να διαπλάσει το χαρακτήρα και προσωπικότητα ενός παιδιού όσο και να μας δείξει τα μελανά σημεία και τα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. 

You Might Also Like

5 comments

  1. χιχιχι! Ε, μα πώς να ακουμπήσει ο ουρανός τη θάλασσα? Καλέ, αφήστε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν! Μπορείς να καταλάβεις πολλά από μία και μόνο μολυβιά τους!
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι: Με έχεις καλύψει σε όλα!
    Φιλάκια, όμορφηηηη! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, πολλά μπορεί να καταλάβει κανείς, "σκύβοντας" πάνω από μια παιδική ζωγραφιά...
    και τα παιδιά δίνουν συχνά την ψυχή τους στα έργα τους, και γι αυτό και τα χαρίζουν εν τέλει στους αγαπημένους τους (τα δικά μου μού φέρνουν πολύ συχνά όμορφες ζωγραφιές από το σχολείο, όπου κάθε φορά θα διακρίνω κάτι διαφορετικό, κάποιο γεγονός ή κρυμμένο "μήνυμα")

    πολύ ωραίο κείμενο!

    φιλιά πολλά, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαράκι! Οι παιδικές ζωγραφιές κρύβουν όλη της την ψυχοσύνθεση και τα συναισθήματα της στιγμής! Με αφορμή τις τελευταίες ζωγραφιές της Δάειρας ήθελα να ανεβάσω αντίστοιχη ανάρτηση με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό σκεφτόμουν χθες βράδυ που μου τις έδειχνε. Κοίτα να δεις...
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσα πολλά μπορούν να σου πουν αυτές οι ζωγραφιές. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι κανόνας γιατί τα παιδιά συνηθίζουν να ζωγραφίζουν με σκούρα χρώματα, με έντονα χρώματα γιατί αυτά λάμπουν στα μάτια τους. Φυσικά δεν είμαι ειδική απλά μιλάω με την πειρα των 3 παιδιών και πολλών ανηψιών. Καλή εβδομάδα Μαρία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή