Τετάρτη, Φεβρουαρίου 10, 2016

Mειώστε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!

Δεν ξέρω πώς νιώθετε εσείς  τον τελευταίο καιρό όταν σας έρχονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά εγώ αισθάνομαι ότι είναι εξωπραγματικοί. Σαν να μην υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα. Γιατί αν πρέπει να δεχτώ τους χαμηλούς μισθούς θέλω να με αντιμετωπίζουν με ρεαλιστικότητα. Δεν γίνεται να μου έρχεται ένας λογαριασμός  για το δίμηνο που ξεπερνά το μισό βασικό μισθό! Θα πρέπει όλα να πάνε σε πραγματικές διαστάσεις που να μπορεί με αξιοπρέπεια ο καθένας να αποπληρώνει. Και ξέρω ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές σε όλα τα αγαθά αλλά σε είδη ανάγκης όπως το ηλεκτρικό, το νερό, τα βασικά τρόφιμα που δεν μπορείς να στερήσεις την οικογένειά σου από αυτά θα έπρεπε να είμαστε πιο ρεαλιστές.



Επειδή όμως δεν πετάω στα σύννεφα και το βλέπω δύσκολο να με ακούσει και πολύ περισσότερο να με καταλάβει  κάποιος σκέφτηκα να βρω τρόπους να μειώσω την κατανάλωση έστω και λίγο.Έψαξα λοιπόν και συγκέντρωσα μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να προσέχουμε καθημερινά.

1. Αλλαγή όλων των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Και αν σας φαίνεται μεγάλο το κόστος  της αλλαγής να σας πω ότι το κέρδος από κάθε λαμπτήρα μπορεί να είναι και 30 ευρώ  το χρόνο!!!  Για μετρήστε πόσες λάμπες έχετε στο σπίτι....

2. Κλείνουμε τα φώτα όταν αποχωρούμε από το δωμάτιο. Στην αρχή είναι δύσκολο και μπορεί τα παιδιά να σας περάσουν για τον Σκρουτζ αλλά σύντομα θα  γίνει συνήθεια σε όλους.

3. Βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.  Ακόμα και σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ρεύμα. Και μην σας φαίνεται αμελητέα ποσότητα αν αναλογιστείτε πόσες συσκευές αφήνουμε σε αναμονή και για πόσες ώρες το χρόνο. Τηλεόραση, υπολογιστής, DVD, φούρνος μικροκυμάτων κτλ. όπου και να κοιτάξετε γύρω σας υπάρχουν συσκευές που αθροιστικά σας φουσκώνουν την ετήσια κατανάλωση. Για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιήστε πολύμπριζα με κουμπάκια  για  να κλείνετε πολλές συσκευές ταυτόχρονα.

4.Χρησιμοποιείστε τον ήλιο που χαιρόμαστε στην πατρίδα μας  για αρκετό χρόνο τόσο για φως όσο και για θέρμανση. Τις ημέρες με ήλιο ανοίξτε τις κουρτίνες το πρωί ώστε να ζεστάνει το εσωτερικό του σπιτιού. Κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Αντίθετα όταν νυχτώσει κλείστε νωρίς τα παραθυρόφυλλα για να μην φεύγει η ζέστη.  Επίσης μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο ειδικά τις ημέρες που έχει ήλιο.. Αφήστε τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά.

5.Ελέγξτε την μόνωση του σπιτιού.  Αν δεν μπορείτε  να αντέξετε το κόστος μία αλλαγής κουφωμάτων προμηθευτείτε κατάλληλα αεροστοπ τόσο για πόρτες όσο και για παράθυρα.



6.Καθαρίζετε συχνά την ηλεκτρική σκούπα. Καταναλώνει κοντά στα 0.21 Ευρώ την ώρα. Οπότε όταν δεν ρουφάει καλά χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

7. Χρησιμοποιείτε το νυχτερινό τιμολόγιο. Προγραμματίστε τα πλυντήρια για το βράδυ. Και το χειμώνα μπορείτε να σιδερώνετε το μεσημέρι.

8. Αλλάξτε παλιές οικιακές συσκευές και αντικαταστήστε τις με  ενεργειακής κλάσης Α+++. Και εδώ το αρχικό κόστος μπορείτε να το κάνετε απόσβεση σε λίγο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα τα περισσότερα πλυντήρια δίνουν   πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ρεύματος και νερού για κάθε πλύση. Επιπλέον μπορείτε να προγραμματίσετε το χρόνο πλύσης σε ώρα που να παρέχετε νυχτερινό ρεύμα. Μετά το τέλος της πλύσης το πλυντήριο κλείνει μόνο του και δεν μένει σε κατάσταση αναμονής.

9. Βάλτε πλυντήριο όταν γεμίσει με τα απαραίτητα ρούχα ο κάδος. Και όταν δεν είναι πολύ λερωμένα μην φοβηθείτε να πλύνετε στους 30 βαθμούς Κελσίου. Καθαρίζουν εξίσου καλά.

10. Για ζεστό νερό ο ηλιακός το καλοκαίρι και το boiler το χειμώνα μπορούν να σας γλυτώσουν από ένα μεγάλο έξοδο. Αν πάλι δεν μπορείτε να βάλετε ηλιακό προσπαθήστε να συχρονίσετε τα προγράμματά σας  και να ανάβετε το θερμοσίφωνα μία φορά την ημέρα.

11. Και ας περάσουμε σε μία συσκευή που δουλεύει όλο το χρόνο. Το ψυγείο. Για περισσότερη οικονομία ρυθμίστε την θερμοκρασία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κάνετε συχνά απόψυξη.  Ελέγχετε τα λάστιχα ώστε οι πόρτες να κλείνουν σωστά και τέλος μην αφήνετε την πόρτα πολύ ώρα ανοιχτή.  Κάνει κακό και στον λογαριασμό και στην σιλουέτα!



12. Μία από τις πιο κοστοβόρες συσκευές είναι η κουζίνα. Προσπαθήστε το σκεύος που χρησιμοποιείτε να ταιριάζει στη βάση του με το αντίστοιχο μάτι. Διαφορετικά έχουμε απώλεια +30%!!!!!! Τα πολλά θαυμαστικά είναι γιατί κάνω συχνά αυτό το λάθος. Επίσης μπορείτε να ζεσταίνετε το νερό στο βραστήρα που λόγω χρόνου καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

13. Τέλος όσοι δικαιούστε να μπείτε στο κοινωνικό τιμολόγιο μην το αμελήσετε.  Πρόσφατα ανακάλυψα ότι  και οι οικογένειες  με τρία παιδιά που πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια  μπορούν να μπουν  εκμεταλλευτούν αυτή την παροχή. Οπότε ψάξτε ξανά μήπως τηρείται κάποια κριτήρια.

Βέβαια όλη αυτή η οικονομία δεν σημαίνει  ότι θα γλυτώσετε από καινούριες αυξήσεις  στα τιμολόγια. Ελπίζω σύντομα  όλα θα γίνουν πιο ρεαλιστικά  και αναλογικά με τους μισθούς και τις ανάγκες που επικρατούν στην χώρα μας.



7 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα Μαρία μου!Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου!
    Τά περισσότερα τά πράττουμε!Νάσαι καλά!!
    Καλή εβδομάδα!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν όλα τα κάνουμε κι εμείς...
    Να είσαι καλά για τη χρηστικότατη ανάρτηση, κοριτσάκι μου!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαράκι! Γέλασα με την πόρτα του ψυγείου που όταν αφήνουμε ανοικτή κάνουμε κακό και στην τσέπη μας και στην σιλουέτα μας :))))) Δίκιο έχεις!
    Btw, πολύ χρήσιμη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Εμείς χρησιμοποιούμε όσο πάει το νυχτερινό τιμολόγιο! Να συμπληρώσω και για τους φορτιστές που ξεχνάμε ολόκληρα βράδια για να φορτίσουμε κινητά κλπ! Καταναλώνουν αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια!!! Έχεις υπέροχο blog. Αν θες ρίξε μια ματιά στο δικό μου: http://booksfrien.blogspot.gr/ Ελπίζω να σου αρέσει!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι μου, εξωπραγματικοί είναι όλοι οι λογαριασμοί που καταφθάνουν στο σπίτι μας! Αλλά πώς να μην είναι, αφού συνεχώς μας βομβαρδίζουν με αυξήσεις, αυξήσεις...Να δω τι θα κάνουμε και πώς θα ανταπεξέλθουμε! Ήμαρτον πια... πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή