.

Η πρώτη επαφή με του αριθμούς

By 6/30/2012 ,


Σήμερα ο μικρούλης μου με πλησίασε κρατώντας δύο κρεμάστρες και μου είπε "δύο". Τον τελευταίο καιρό ήξερε τις λέξεις ''ένα'', ''δυο'' και '' τέντε''(δηλαδή πέντε).




Μάλιστα το ένα το χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να ζητήσει κάτι. Ένα  μπισκότο ,ένα χυμό, ένα κομμάτι ψωμί κτλ. Σηκώνει και το δείκτη και παίρνει το υφάκι 'έλα κάλε μανούλα'. Το χρησιμοποιεί πολύ συχνά καθώς η μαθηματικός μανούλα την πάτησε τις πρώτες φορές και ''έλιωσε'' κάνοντας του τα χατίρια. Και επειδή ξέρουν να μας εκμεταλλεύονται από τόσο μικρά αποφάσισε να το καθιερώσει.

Στη συνεχεία αρχίσαμε να μετράμε. Ξεκινά εκείνος ένα...συνεχίζουμε εμείς δυο ,τρία, τέσσερα και εκείνος λέει το πέντε .Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μαθαίνουν να μετρούν σαν να λένε ένα ποίημα. Αρκεί να μετράς μαζί τους. Τα παιχνίδια , τα σκαλοπάτια ,τους ανθρώπους και όπως φαίνεται και τις κρεμάστρες.

Εκτός από το ποιηματάκι μπορούν τα παιδιά από 20 έως 24 μηνών να αντιληφθούν την έννοια της ποσότητας; Και αν ναι μπορούν να αντιστοιχίσουν την ποσότητα με έναν αριθμό; Το ζουζούνι μου δηλαδή είπε τυχαία ''δυο'' το πρωί ή καταλαβαίνει ότι οι κρεμάστρες είναι δύο;

Για να δω τι πραγματικά συμβαίνει έβαλα 2 ποτήρια και τον ρώτησα ποσά είναι. Μου είπε ''δύο'', μετά έβαλα 3 και τον ρώτησα πάλι. Ξαναείπε ''δύο''. Απογοητεύτηκα. Έβαλα όμως μετά ένα ποτήρι και ξαναρώτησα. Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα να λέει ''ένα''. Σταμάτησα το πείραμα για να μην τον κουράσω αλλά θα το ξαναπροσπαθήσω.

Να προσθέσω ότι και ο μεγάλος μου γιος σε αυτήν την ηλικία ξεκίνησε να μετρά τα λεφτά του. Είχε μεγάλη αδυναμία στα κέρματα και τα έβαζε από το ένα δοχείο στο άλλο μονολογωντας. ''Ενα...ένα....Μια μέρα λοιπόν εκεί που έλεγε ένα τον διακόπτω λέγοντας δυο και αντί να συνεχίσει το μονόλογο παίρνει άλλο ένα κέρμα και λέει τια (τρία).Λιώμα φυσικά η χαζομαμα. Όταν μάλιστα έφτασε έως το 9 ακόμα και αν ξέχναγε κάνα δυο πήγα να πέσω από τη σκάλα.

Πάντως ψάχνοντας  βρήκα ότι στο εξωτερικό πολλές μαμάδες επιμένουν να βρουν τρόπους να μάθουν τα δίχρονα παιδιά τους αριθμούς  σαν σύμβολα αλλά και να ξεχωρίζουν και το αλφαβητο. Μηπως να το στείλουμε και στο πανεπιστήμιο  ;

Εσείς ποτέ ακούσατε τα ζουζούνια σας να λένε 1-2-3;



You Might Also Like

4 comments

  1. Καλησπέρα! Εμένα οι κόρες μου απο τους 18 μήνες περίπου μπορούσαν να μετράνε μέχρι το 10 (άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αυτοσχεδιασμό) - και ξέρεις που το αποδίδω: Στις σκάλες που ανεβάινουμε καθημερινά απο το σπίτι μου στο σπίτι της μαμάς μου (13 σκαλιά παρακαλώ) αλλα και στην Dora την μικρή Εξερευνήτρια το παιδικό πρόγραμμα! Ευλογημένο αυτό το πρόγραμμα - θεωρώ πως επειδη εχει επαναλαμβανόμενες πάνω κάτω τις ίδιες κλέξεις και τους αριθμούς βοηθά πολύ τα παιδάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εβλεπαν απο τοσο μικρες Dora;Εμενα πριν τα 2,5 ο μεγαλος δεν καθοταν πανω απο 5 λεπτα στην τηλεοραση.Και ο μικρος το ιδιο. Αλλα η αληθεια ειναι οτι οταν ξεκινησουν βοηθαει τις μανουλες να εχουν μερικα λεπτα ξεκουρασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν να σας πω κι εγώ τη δική μου εμπειρία. Εμένα είναι τώρα 20 μηνών και ξέρει καλά μέχρι το πέντε (βέβαια μας το λέει όποτε θέλει αυτός κι όχι κατά παραγγελία)και κουτσά στραβά μέχρι το δέκα. Ντόρα δεν έχουμε δει ακόμα όμως βλέπουμε φανατικά Peppa Pig. Είμαι καθηγήτρια αγγλικών κι έχω το κόλλημα να έχει ακούσματα το παιδί μου, οπότε του τη βάζω και στα αγγλικά (κάθε μάνα με τα ψυχολογικά της). Πάντως κάπου διάβαζα ότι τα μικρά μας δεν πρέπει να τα αφήνουμε να βλέπουν τηλεόραση καθόλου κάτω των δύο ετών γιατί ευθύνεται για την υπερκινητικότητα και την ελλειμματική προσοχή. Ίσως πρέπει να του κόψω και την Peppa...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνηθως δεν καθονται στην τηλεοραση πριν τα δυο για πολυ ωρα.Αν εχει αδυναμια ομως να ξερεις οτι χαλανε κιολας οι ατιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή