.

Η μαμά μαθαίνει μαζί μου

By 9/29/2012 ,

Το μωρό μου είναι πλέον πρωτάκι!!!
Και φυσικά η μαμά αγχώνεται αν θα μάθει να διαβάζει εύκολα. Η δασκάλα μας είχε πει ότι θα μας στείλει χαρτί στο σπίτι για να ξέρουμε τι θα κάνουμε  αλλά το κείμενο που ήρθε με εξέπληξε ευχάριστα.



                                                 photo credit: State Farm via photopin cc



Ανέφερε κάθε γράμμα, συλλαβούλα και λεξούλα που θα κάνει, τη σειρά που θα ακολουθήσει,  καθώς επίσης και το τι στοχεύει να πετύχει με τα παιδιά τις επόμενες 3 εβδομάδες. 

Οι εργασίες που τους βάζει για το σπίτι είναι λίγες. Ζήτημα να διαβάζει από 10 έως 30 λεπτά. Την περισσότερη δουλειά την κάνουν σχολείο. Και αυτό για μένα είναι σημαντικό για 2 λόγους:

1)  Το παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση όπως έχουμε όλοι μας. 

2) Σε τόσο μικρή ηλικία το να το βοηθήσεις με τα μαθήματα του δεν είναι  όσο απλό φαίνεται. Οι παιδαγωγικές μέθοδοι έχουν αλλάξει. Αυτά που θυμόμαστε  από τα παιδικά μας χρόνια απλά δεν εφαρμόζεται πλέον. 



                                                 photo credit: Martin Burns via photopin cc



Δεν μαθαίνουν τα γράμματα, για παράδειγμα αλλά φωνούλες. Θυμάμαι πέρσι στο νηπιαγωγείο να λέω στην δασκάλα '' Μα του λέω Τ και Α και αντί να λέει Τα  λέει Λα'' . Είχα όπως καταλαβαίνετε θορυβηθεί. Και φυσικά μου απάντησε ότι δυσκόλευα το παιδί βάζοντας το ''και'' ανάμεσα. Μέσα σε ένα απόγευμα ο μικρός μου απαντούσε σωστά!!!  Αργότερα παρατήρησα ότι δυσκολευόταν σε άπλες δισύλλαβες λέξεις. Εκτός ότι αυτό θα το πετύχει φέτος , η τεχνική ήταν πάλι λάθος. Μόνο που αυτή τη φορά ρώτησα κατευθείαν τη δασκάλα. Δεν λέμε τ,ο, το, π,ι,  πι για το τόπι αλλά τ,ο,π,ι . Και να περιμένω πιο πολλά  φέτος.

Δεν ξέρω αλλά με  το μάθημα ''Η γλώσσα μου'' είμαι πολύ διστακτική. Δεν θέλω να τον πιέσω ούτε να τον μπερδέψω. Ευτυχώς που γίνεται η περισσότερη δουλειά στο σχολειό λοιπόν.


photo credit: jonathangarcia via photopin cc


Αντίθετα στα μαθηματικά νιώθω πιο χαλαρή. Βέβαια δεν είναι το ίδιο να διδάσκεις παιδιά γυμνάσιου και λυκείου με το να αντιμετωπίζεις ένα πρωτάκι!  Είμαι και τυχερή όμως. Δείχνει  προς το παρόν να κατανοεί πιο εύκολα τις μαθηματικές έννοιες. Και μάλιστα το χαίρεται κιόλας. Έχω εκτυπώσει το σχολικό βιβλίο της Κύπρου και όταν δεν έχει πολλά  του δίνω να κάνει. Αλλά δεν τον αφήνω να ασχοληθεί πάνω από 15 λεπτά για να μην ζοριστεί. Ενώ στην Γλώσσα αν βάλω παραπάνω άσκηση κατσουφιάζει στην Αριθμητική με παρακαλάει να του δώσω κι αλλά. Καμαρώνω αλλά κρατιέμαι. Καλύτερα να το ζητάει παρά να βαρεθεί!  


Είμαστε πρωτάκια και ευτυχώς περνάμε καλά!!!



You Might Also Like

21 comments

  1. Καλή αρχή για το παιδάκι σου και για εσένα! Η μέθοδος της δασκάλς φαίνεται πολύ καλή, δοκιμάζει νέες μεθόδους δεν μένει στα συνηθισμένα και αυτό είναι καλό οπότε μην αγχώνεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολοι μαθαίνουμε, όπως το λές!!! Σκέψου ότι κι εγώ που διδάσκω ξένες γλώσσες πρέπει να ενημερώνομαι συνεχώς, να παρατηρώ και να βρίσκω λύσεις στα εμπόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή δύναμη σού εύχομαι!Μπράβο στήν δασκάλα γιά τήν πολύ ωραία μέθοδο πού εφαρμόζη!Καλό Σ/Κ!!ΦΙΛΙΆ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σχολική χρονιά και υπομονή σε σένα.
    Είναι λίγο δύσκολα στην αρχή, αλλά με τη βοήθεια της δασκάλας θα πάτε καλά και τα παιδιά και οι μανούλες.

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ! Οντως, ο τροπος διδασκαλιας εχει αλλαξει πολυ σε σχεση με τα δικα μας χρονια! Καθε αλλαγη ομως γινεται για το καλυτερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο στη δασκάλα!!! είναι σημαντικό από μικρός να έχει καλούς δασκάλους που νοιάζονται!!! φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το βασικότερο είναι να μην τον πιέζεις ,αλλά και να μην τον αφήνεις τελείως χαλαρό...και όχι άγχος!όταν οι γονείς ασχολούνται με το παιδί ,δεν υπάρχει περίπτωση να μη μάθει και σίγουρα το πρωτάκι σου θα γίνει πρώτος,που είναι ήδη δηλαδή...χαχαχα
    φαντάσου με του χρόνου με δυο!!!Αλλά επειδή το έχω ξαναπεράσει ,δεν αγχώνομαι...όλα θα γίνουν!!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να σου ζήσει η ζουζούνα σου!!!Σίγουρα θα γίνει ξεφτέρι με τέτοια γλυκιά μανούλα που έχει-))
    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Μαρία μου, ανοίγω μία παρένθεση να σου πω ότι κέρδισες βραβειάκι. Αυτό του versatile blogger.

    Κατά βάθος πιστεύω ότι όλοι σας/ μας είμαστε κάπως πως versatile...στη ζωή μας, στα blogs μας, στη σκέψη μας, στην έκφρασή μας, στη συμπεριφορά μας...
    Versatile και με την έννοια του agile (εύστροφου) αλλά και με την έννοια του multilateral (πολύπλευρου). Άλλωστε, για να είσαι blogger χρειάζεται να είσαι και τα 2!

    Το βραβείο σου μπορείς να το παραλάβεις εδώ
    http://my-lovable-baby.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html
    ό,τι ώρα και μέρα θέλεις! Take your time. Εδώ θα είναι και θα σε περιμένει...

    Κλείνει η παρένθεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλη χρονια στο πρωτακι σου και σε σενα!
    υπομονη-επιμονη και αγαπη και ολα α γινουν.
    καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχουν αλλάξει πολλά,ε; Να σου πω, με τρομάζει λίγο αυτό..αλλά θα τα καταφέρετε εννοείται! Και άρχισες να δίνεις στο παιδί ασκήσεις..; Χαχα, τρελομαθηματικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ότι έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή που ήμασταν εμείς μαθητούδια είναι γεγονός. Και η αλήθεια είναι ότι με τρομάζει... Ακούω διάφορα από πολλούς γονείς και απλά ελπίζω να είμαι σε θέση να βοηθήσω τη μικρή, όταν με το καλό με χρειαστεί!
    Πολύ σημαντικό πάντως να γίνεται σωστή δουλειά στο σχολείο!
    Είναι τυχερά τα παιδάκια που έχουν τέτοια δασκάλα σαν αυτή που περιγράφεις!
    Φιλιά και καλό μήνα εύχομαι Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλως σε βρηκα και καλο μηνα!Τι ωραιες αναμνησεις!Και γω καποτε αγωνιουσα ετσι και τωρα με ρωταει για τις αποστασεις των πλανητων.Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακούω από φίλους που τα παιδιά τους πάνε σχολείο διάφορα πράγματα και αρχίζω και φρικάρω! Αναρωτιέμαι τι μας περιμένει!
    Ελάχιστα πλέον βρίσκεις τέτοιες δασκάλες! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα ίδια περνάμε αυτή την περίοδο! Κι εμένα η μεγάλη μου πρώτη πάει! Η ανάρτησή σου έχει πολύ ενδιαφέρον! (θα μου επιτρέψεις να την κοινοποιήσω στο fb) Αυτό με το τ,ο,π,ι = τόπι δεν το ήξερα. Η κόρη μου κατά την ανάγνωση (την ξέρει ήδη από το σχολείο)το λέει τ και ο και π και ι μερικές φορές. Θα ρωτήσω την δασκάλα!
    Περιμένουμε και τα υπόλοιπα που ετοιμάζεις. Κι εγώ κάτι ετοιμάζω να δω πότε όμως....
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα! πολύ όμορφο το μπλογκ σου!
    καλή πρόοδο στο μπουμπούκι σου και ελπίζω να τα λέμε!
    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο στη δασκάλα αλλά και ... στη μαμά Μαίρη!!! Είναι συνδυασμός επιτυχίας! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα περάσαμε κι εμείς πέρυσι αυτα!! Τα ίδια ακριβώς!! Μην αγχώνεσαι, θα πάνε όλα καλά!! Τα παιδιά έχουν εμάς για πρότυπο και θα τα καταφέρουν!!! Φιλιά!!! Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kάθε αρχή και δύσκολη δεν λένε? Σε περιμένει ένα βραβειάκι εδώ για να παραλάβεις. Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και εγώ άκουγα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στο σχολείο αλλά μέχρι να το ζήσω...
    Πάντως όπως το λες, έρχονται σχεδόν έτοιμα από το σχολείο και αυτό είναι καλό γιατί ακόμα είναι μικρά και θέλουν να παίξουν. Εμείς ξεκινήσαμε λίγο δύσκολα γιατί είχε το νου της στο παιχνίδι, αλλά σιγά σιγά με υπομονή το ξεπεράσαμε και τώρα πετάει το κοριτσάκι μου. Δεν με νοιάζει να είναι τα γράμματά της τέλεια, αλλά να προσπαθεί και να της αρέσει το σχολείο, να μην τα κάνει αναγκαστικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή