.

Ποιός είναι πραγματικά ο Αγιος Βασίλης;

By 1/04/2018 , , ,


Ποιος είναι πραγματικά ο Άγιος Βασίλης; Μήπως ο γλυκός  παππούλης με τα κόκκινα ρούχα και την άσπρη γενειάδα; Ή μήπως η αλήθεια δεν είναι τόσο φανταχτερή αλλά γεμάτη αγάπη;  Ποια από τις δυο ιστορίες  λέμε στα παιδιά; Φέτος διαβάσαμε την ιστορία του Άγιου Βασίλη από την Καισάρεια μέσα από ένα θαυμάσιο βιβλίο! Το  "Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις" της Δέσποινας Καρατζογλου- Καλαντζη από τις εκδόσεις Οσελότος. Ένα θεατρικό παραμύθι  που μας μετέφερε στο χωριό όπου ο  και η γιαγιά διηγούνται την πραγματική ιστορία του Άγιου Βασίλη στα εγγόνια τους. Αλλα και της μικρής Κατερινιως που  με τη φώτιση του Αγίου κατάφερε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Μαθαίνουν επίσης στα παιδιά τα ήθη και τα έθιμα των γιορτών και δημιουργούν τις καλύτερες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. 







Ζητήσαμε λοιπόν από τη συγγραφέα να μας μιλήσει για εκείνη και το βιβλίο της για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα  πως δημιουργήθηκε αυτή η ιστορία. Την οποία εικονογράφησε  η Μαρία Τριανταφύλλου. Είναι ένα παραμύθι που μπορείτε να διαβάσετε στα παιδιά σας αλλά και να ετοιμάσετε ένα μικρό ή και όλο το έργο με τους μαθητές σας για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Μπορείτε να το βρείτε ζητώντας το από το βιβλιοπωλείο σας ή εδώ .



Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας;


Ονομάζομαι Δέσποινα Καρατζόγλου είμαι από τον Βόλο ,την πόλη που μαγεύει.Από μικρή αγαπώ πολύ τα παιδιά και τα βιβλία.Η αγάπη μου αυτή με προέτρεψε να δημιουργήσω μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από πέντε παιδιά που τα λατρεύω και δοξάζω τον Θεό που με ευλόγησε ως πολύτεκνη μητέρα.Τελείωσα σε ιδιωτικό ΙΕΚ στο τμήμα προσχολικής αγωγής  .Η αγάπη μου για την συγγραφή υπάρχει μέσα μου αρκετά χρόνια,αλλά ήθελα να ήμουν έτοιμη, ώστε να μπορώ να αφοσιωθώ και να δείξω τον ανάλογο ζήλο και να είμαι σε θέση να το υποστηρίξω .Νομίζω πως΄αυτή η στιγμή έφτασε και έκανα το μεγάλο βήμα.Μου αρέσει να αποτυπώνω στο χαρτί κάθε μου σκέψη,κάθε όνειρο,να το πλάθω ώστε να μπορώ να το μεταφέρω σε έναν θαυμαστό κόσμο με πολλές πινελιές φαντασίας.Μια φαντασία που ταξιδεύει και απελευθερώνεται .Οι αναμνήσεις και οι μυρωδιές κατακλύζουν την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.


Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Αγαπώ πολύ τα Χριστούγεννα ,τα πολύχρωμα λαμπιόνια ,τα στολίδια ,τα διάσπαρτα αγγελουδάκια στις βιτρίνες των καταστημάτων,τα παραδοσιακά μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια μα πάνω από όλα την γέννηση του Θεανθρώπου.Όλα αυτά είναι ένα όμορφο ερέθισμα που μου ξυπνάει την  συγκίνηση ,την  θαλπωρή και μια μεγάλη αγκαλιά ώστε να χωρέσει μέσα της πολλές ιστορίες.Κατάλληλες  για μικρούς αλλά και για μεγάλους.Ίσως εμείς οι μεγάλοι να χρειαζόμαστε περισσότερο να χαθούμε σε ένα παραμύθι  να ονειρευτούμε ξανά και ξανά,γιατί οι όμορφες ιστοριούλες δεν  έχουν τέλος Είναι Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες ,μερικές που έχουμε βιώσει και άλλες που θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία.Η σκέψη μου για αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από την αγάπη μου στον Μέγα Βασίλειο,επίσης την επιθυμία για το χωριό που δυστυχώς δεν έχω ζήσει εκεί,καθώς είμαι παιδί της πόλης  την αγάπη για τον παππού και την γιαγιά συνδυασμένα με τα Χριστούγεννα.Προσπάθησα και πιστεύω να τα κατάφερα με την βοήθεια του Θεού να βγει ένα ωραίο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο.


Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σας;

Το βιβλίο Χριστουγεννιάτικες Αναμνήσεις, δεν έχει ηλικία ,αυτή  είναι και η επιτυχία του.Διαβάζεται άνετα από παιδιά δημοτικού,γυμνασίου ,λυκείου και κάνει καλό και στην δικιά μας ηλικία.
Έχει διαμορφωθεί έτσι που να μπορεί να το διαβάσει ευχάριστα ,ένας παππούς η μια γιαγιά και να θυμηθεί στιγμές από την δικιά τους ζωή στο χωριό..κάποια όμορφα Χριστούγεννα.
Το σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αγγίζει την ψυχή,χαρίζει συγκίνηση και τελειώνοντας αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση .


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε αυτή την τρυφερή ηλικία είναι,αρχικά να γνωρίσουν μέσα από την Ιστορία τις αρετές ,το έργο του και τον βίο του Μέγα Βασιλείου.Να διδαχθούν, τι ακριβώς γιορτάζουμε την πρώτη ημέρα του χρόνου(εκτός από την έλευση του νέου χρόνου)Ποιος είναι ο αληθινός λόγος που τοποθετούμε το φλουρί μέσα στην πίτα και γιατί την ονομάζουμε βασιλόπιτα.Όμως δεν θέλω με τίποτα να χαλάσει το όνειρο των παιδιών για την προσμονή των δώρων κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο την παραμονή πρωτοχρονιάς.Εξηγώ ότι όταν κοιμηθούμε ..περιμένουμε τον χαμογελαστό παππού ντυμένο στα κόκκινα  με την άσπρη του γενειάδα και  την μεγάλη του κοιλιά.Αυτόν τον έχω ονομάσει Λάρυ!Είναι όμορφο και δίνουν στα παιδιά μεγάλη χαρά,όταν βρίσκουν αυτά τα δώρα που επιθυμούν κάτω από το δέντρο.Όλο τον χρόνο ανυπομονούν για αυτή την βραδιά..και τους βοηθώ να μάθουν ποιος είναι Λάρυ και ποιος ο Άγιος Βασίλης.Επίσης να διδαχθούν τον σεβασμό στον παππού και την γιαγιά ,το οικογενειακό τραπέζι που είναι σχεδόν ξεχασμένο από τις ζωές μας τις ρίζες μας,πίσω στα χωριά που δυστυχώς τα έχουμε  εγκαταλείψει . Την πίστη στο Θεό,στους Αγίους που όταν παρακαλάμε με θέρμη και πίστη μας απαντούν ,όπως συμβαίνει και στην Κατερινιώ,την ηρωίδα του βιβλίου .Όλα αυτά είναι πολύ όμορφα διατυπωμένα μέσα στο θεατρικό ,με μια δόση χιούμορ ,συγκίνησης και αγάπης προς τις αξίες ,που οφείλουμε να παραδώσουμε στην νέα γενιά για να μην χαθούν.

Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα θεατρικό έργο;

Μου αρέσει αρκετά η θεατρική  σκηνή και ότι έχει σχέση με το θέατρο.Είναι πολύ ωραία αίσθηση αυτό που αποτυπώνεις στο χαρτί,να το βλέπεις μπροστά σου να παίρνει σάρκα  και να χαρίζει στους μικρούς και μεγάλους στιγμές χαράς ,συγκίνησης και θαλπωρής. Αρχικά το ξεκίνησα σαν διήγημα,αλλά στην πορεία είδα ότι θα μπορούσε άνετα να μεταμορφωθεί σε ένα θεατρικό έργο. Ετσι αποφάσισα να το τολμήσω.
Εύχομαι στους ανθρώπους που θα το παρακολουθήσουν  κάποια στιγμή να  το απολαύσουν και  ,να αγγίξει πολύ βαθιά την ψυχή τους.Το συστήνω σε σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Πρώτα ο Θεός αρχές Φλεβάρη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το παραμύθι Η Σοφιανώ και η διαμαντένια κορνίζα.!από τις εκδόσεις Οσελότος.Είναι ένα παραμύθι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για τις πρώτες τάξεις δημοτικού.Στα μέσα Απριλίου θα κυκλοφορήσει ακόμη μια δροσερή Ιστορία για τους μικρούς μας φίλους.με τίτλο Η Νεράιδα των δοντιών.Στόχος μου  είναι μέσα στο καλοκαίρι να γίνει μετάφραση στην αγγλική γλώσσα και στην γαλλική,καθώς υπάρχει ζήτηση στις Ενωμένες Πολιτείες και στον Καναδά.

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και εύχομαι να συνεχίσω να ομορφαίνω τις στιγμές σας   μέσα από τα βιβλία μου !!! 






You Might Also Like

1 comments