.

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

By 6/18/2012 , ,



Funny Stuff|Funny Scraps




Τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Τηλεόραση, υπολογιστές dvd έχουν μπει για τα καλά στην ζωή τους και τους βομβαρδίζουν με πληροφορίες.

Το τηλεκοντρόλ είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορούσαν να χειριστούν τα παιδιά μου μετά τα πρώτα τους γενέθλια. Ο μικρός είναι 21 μηνών και ξέρει ήδη τη λέξη dvd. Ο μεγάλος δεν έχει κλείσει ακόμα τα 6 και χειρίζεται αρκετά καλά τον υπολογιστή.

Η ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν με εκπλήσσει αλλά και με τρομάζει. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να τους δείξω. Απλά παρακολουθούν τα δάχτυλα μου. Και σε ανύποπτο χρόνο αντιλαμβάνομαι ότι ξέρουν πολύ περισσότερα από ότι φαντάζομαι. Ξέρω παιδί τετάρτης δημοτικού που ήδη έχει κάνει αγοραπωλησία μέσω internet!

Φυσικά δεν είναι λύση να μην έχουν επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά πλέον οι γονείς οφείλουν να παρακολουθούν αυτόν τον τόσο γρήγορα αναπτυσσόμενο χώρο και να ενημερώνονται ώστε να έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο που ασχολούνται τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει δικαιολογία δεν καταλαβαίνω από κοινωνικά δίκτυα ή μηχανές αναζήτησης. Αν το παιδί σας έχει facebook ή email καλό είναι να έχετε και εσείς και να έχετε γίνει και φίλοι ώστε να παρακολουθείτε διακριτικά το χρονολόγιο του και τι σχολιάζει. Προσοχή μην το παρακάνετε. Θέλει να επικοινωνεί με τους φίλους του και όχι με τη μαμά του.

Το να μην επιτρέπεις στο παιδί την επαφή με τον υπολογιστή απλά σε βάζει σε επικίνδυνους δρόμους. Θα βρει τον τρόπο να ασχοληθεί μέσα από κάποιον φίλο και δεν θα έχει γύρω του και τους καλύτερους συμβουλάτορες.

Ένας διακριτικός τρόπος να προφυλάξεις το παιδί σου από τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι να δείξεις ενδιαφέρον για αυτό με το οποίο ασχολείται. Να  αισθανθεί το παιδί ότι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα και να γίνει ο δάσκαλος σας. Να ψάχνετε και να του δείχνετε καινούργια πράγματα που βρήκατε ώστε το ίδιο να σας εμπιστεύεται και να σας μιλάει. Έτσι θα είστε κάλος σύμβουλος όταν σας χρειαστεί. Προσοχή μην αισθανθεί ότι το κάνετε για να το ελέγξετε. Το ενδιαφέρον πρέπει να είναι ειλικρινές. Άλλωστε τα παιδιά έχουν πολύ καλό ένστικτο.

Η τεχνολογία είναι πια μέρος της ζωής μας και πρέπει να μάθουμε και εμείς και τα παιδιά μας να την διαχειριζόμαστε με μέτρο. Να τους δείξουμε ότι η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω και ότι ο υπολογιστής είναι απλώς ένα εργαλείο. Δεν πρέπει να γίνει ο φανταστικός μας κόσμος.







You Might Also Like

5 comments

  1. Όντως δεν τα προλαβαίνεις τα πιτσιρίκια! Βέβαια να σου πω, υπάρχει ένα κορίτσι που μου έκανε σχόλιο σε μια ανάρτηση και όταν άνοιξα το προφίλ της είδα ότι ήταν 11 χρονών και είχε 2 blogs! Μου κακοφάνηκε λίγο..έχω λίγο φόβο για την τόση έκθεση τους στο internet..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς το Internet δεν είναι ο μόνος κίνδυνος.Οταν βρω λίγο χρόνο θα γράψω ενα post σχετικά με τα παιχνίδια και την επίδραση που μπορούν να έχουν σε ενα μικρό παιδι. Μετα τα 7-8 τους χρονια ειναι πολυ δυσκολο να ελεγξεις τι ξερουν και τι ψαχνουν τα παιδια. Γι' αυτο και υπολογιστης με προσβαση στο διαδυκτιο καλο ειναι να μην υπαρχει στι δωματιο τους μεχρι....το γυμνασιο. Και παλι θελει πολυ προσοχη.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο το blog σου μου αρέσει να σε διαβάζω!
    Αλήθεια πόσο γρήγορα μαθαίνουν και εμείς όμως πόσα μαθαίνουμε δίπλα τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Οχι αν θελουμε αας μην μαθουμε!Η καινουργια γενια ειναι εξελιγμενο μοντελο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή