.

Γίνεται να μάθεις τραγουδώντας;

By 2/02/2015 ,

Όλοι λίγο πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το τέρας της ορθογραφίας. Είτε σαν μαθητές ,είτε σαν δάσκαλοι , είτε σαν γονείς.  Ένα τέρας με πολλούς κανόνες. Αδίστακτο, που δυσκολεύει  παιδιά  και μεγάλους. Και είναι πράγματι πολύ κουραστικό να  πολεμάς μόνο με μολύβι και χαρτί.... 

Μια δασκάλα όμως κατάφερε να το νικήσει. Αλήθεια σας λέω. Και είχε σαν όπλο την κιθάρα της!!!


Η Μαρία Καριωτάκη είναι δασκάλα στο  Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης. Μια δασκάλα με φαντασία και αγάπη για την δουλειά της. Έτσι αποφάσισε να διδάξει τους μαθητές της τραγουδώντας. Και στη συνέχεια μέσα από το βιβλίο της θέλησε να δώσει τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν ορθογραφία με τη βοήθεια της μουσικής.

Το βιβλίο της ''Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίτανος.
Περιέχει CD με ένα τραγούδι για κάθε κανόνα της ορθογραφίας σε σύνθεση του Δημήτρη Βασμαρή.
Τραγουδούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Σαββιδάκης, Ιωάννα Καρανίκα, Μάνος Παπαδάκης, 
Πάνος Τσίκος, Μαρία Λούκα και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου.
Εικονογράφηση: Άννα Χιλετζάκη



Εμείς επικοινωνήσαμε με την κυρία Καριωτάκη  για να μας πει η ίδια πόσο μπορεί να βοηθήσει η 
μουσική;
Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας;

Είμαι δασκάλα σε δημοτικό εδώ και 7 χρόνια. Ζω στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχω κάνει μεταπτυχιακό στο παιδικό βιβλίο και παιδαγωγικό υλικό, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής και έχω ειδικευτεί στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Όλα αυτά είναι τα εφόδια μου για να προσφέρω στους μαθητές μου έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας. Δεν ξέρω αν με όπλο μια κιθάρα έχω καταφέρει να κατατροπώσω το "τέρας της ορθογραφίας" πάντως έχω σίγουρα γίνει εχθρός της μαθητικής ανίας!


Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;


Τα παιδιά είναι για μένα μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και φαντασίας. Οποία ιδέα κι αν έχω την εμποτίζω στην παιδική φαντασία και αυτό που προκύπτει με εντυπωσιάζει κάθε φορά.  Έτσι έκανα και με τα τραγούδια της ορθογραφίας. Η αρχική ιδέα, δηλαδή το να μετατρέπω σε τραγούδι αυτά που θέλω να διδάξω ή να μάθω, ήταν ανέκαθεν στο μυαλό μου, η ολοκληρωμένη όμως δουλειά για την ορθογραφία προέκυψε μέσα από την αλληλεπίδραση με τους μαθητές μου στη διαδικασία εκμάθησης της ορθογραφίας. Με αλλά λόγια για να διδάξω στα πρωτάκια τους ορθογραφικούς κανόνες τα προκάλεσα να δημιουργήσουμε τραγούδια και παραμύθια, έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο!


Τα τραγούδια πόσο βοηθούν τα παιδιά να μάθουν με ευχάριστο τρόπο;




Ο συνδυασμός του κανόνα με ομοιοκαταληξία και ρυθμό έχει θεαματικά αποτελέσματα! Τα παιδιά όχι μόνο απομνημονεύουν αυτομάτως τους κανόνες, αλλά αποκτούν και μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση. Πολλά παιδιά θα ήταν αρνητικά στη φράση "μάθε απ’ έξω τη σελίδα 15", κανένα όμως δε θα έλεγε όχι στο παιχνίδι "μουσικές καρέκλες", και με τα δυο θα μάθουν γραμματική αλλά με τον δεύτερο τρόπο θα το διασκεδάσουν κιόλας, αφού τα τραγούδια της ορθογραφίας είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να χορεύονται αλλά και να αποστηθίζονται με ευκολία! Πιστεύω ακράδαντα ότι πρώτο μέλημα μιας δασκάλας πρέπει να είναι η καλή ψυχολογία των μαθητών, με άλλα λόγια, να περνούν και να νιώθουν ωραία στην τάξη, όλα τ άλλα θα έρθουν. Γι αυτό έγραψα και ένα εγχειρίδιο για τη σχολική τάξη που συνοδεύει το βιβλίο μου (διατίθεται δωρεάν εδώ). Εκεί προτείνω 11 δραστηριότητες μέσω των οποίων οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να παίζουν μουσικά ή θεατρικά παιχνίδια με στόχο την εκμάθηση της ορθογραφίας.





Τα παιδιά πως ανταποκρίνονται στην μέθοδο αυτή;





Τα παιδιά από νηπιακή ακόμα ηλικία είναι φανατικοί "οπαδοί " της κυρίας Σιντορέ! Απ’ όσο μου λένε οι μαμάδες, δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για τα τραγούδια και τις ιστορίες της κι ας μην τα φορά η ορθογραφία ακόμα. Όσο για την εφαρμογή στην τάξη, με μεγάλη μου ικανοποίηση λαμβάνω πολλά μηνύματα από εκπαιδευτικούς και γονείς που μου λένε για τα πολύ θετικά αποτελέσματα στην πρακτική εφαρμογή. Σε ένα μικρό σχολείο του Ρεθύμνου ακούνε τα τραγούδια στο διάλειμμα, σε άλλο κάνουν γυμναστικές ασκήσεις με αυτά κατόπιν συνεργασίας γυμνάστριας- δασκάλας, η ορθογραφία δεν περιορίζεται πλέον μέσα σε ένα τετράδιο! Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και δείχνουν πώς οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από κάτι εναλλακτικό!


Το καλοκαίρι ανεβάσατε ένα μιούζικαλ με βάση το βιβλίο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτήν την εμπειρία και να μας πείτε πως το δέχτηκε ό κόσμος;





Ήθελα να ζωντανέψω το περιεχόμενο του βιβλίου για να περάσει σε όλους το μήνυμα της διασκεδαστικής μάθησης. Έτσι προέκυψε μια υπέροχη παράσταση με ζωντανή μουσική από τη φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και τη συμμέτοχη παιδικής χορωδίας, θεατρικής ομάδας και ενηλίκων τραγουδιστών- ηθοποιών.  Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που τελικά πέτυχε το στόχο του και το κοινό του Ηρακλείου το αγκάλιασε. Όλοι οι συντελεστές συνεργαστήκαμε πολύ αρμονικά και ειδικά για τα παιδιά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ελπίζω να παιχτεί και σε άλλες πόλεις και προσπαθώ ήδη γι αυτό.



Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια εκπαιδευτικά βιβλία;



Το επόμενο βιβλίο που ετοιμάζω είναι μια ποιητική συλλογή για παιδιά που βραβεύτηκε πέρυσι από τη Γυναίκεια Λογοτεχνική Συντρόφια. Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά τραγούδια και παραμύθια οι μαθητές μου και εγώ γράφουμε καθημερινά και με κάθε ευκαιρία, όχι μόνο για ορθογραφία, για μαθηματικά, μέρη του λόγου, γραμματική και άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Η δημιουργικότητα είναι τρόπος ζωής, το αν αυτό θα οδηγήσει ξανά σε κάποιο βιβλίο δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή, πάντως οποίος ενδιαφέρεται να δει κάποιες από τις δημιουργίες μας μπορεί να επισκεφτεί το μπλογκ της κυρίας Σιντορέ! 



Ενα μικρό βίντεο από την παράσταση


Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να μάθουν να αγαπούν την γλώσσα και την ορθογραφία με την βοήθεια αξιόλογων ανθρώπων σαν και εσάς.



Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την δουλειά της κυρίας Μαρίας Καριωτάκη  δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την σελίδα της http://www.kiriasidore.blogspot.gr . Εκεί θα βρείτε ένα πλούσιο υποστηρικτικό υλικό  που παράλληλα με το βιβλίο θα γίνουν το τέλειο οπλο σας κατά της ανορθογραφίας


You Might Also Like

5 comments

  1. Πόσο καλό!! Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση!! Εννοείται στα άμεσα υπόψη!! Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, τί ωραία! Φαίνεται πως αγαπάει πολύ αυτό που κάνει!
    (Θα ξαναπεράσω να δω το βιντεάκι γιατί τώρα δεν...)
    ;-)
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Μαράκι. Πολύ ωραία η ανάρτησή σου και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Τέτοιοι αξιόλογοι άνθρωποι πρέπει να προβάλλονται και να επιβραβεύονται για τη δουλειά τους. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ διαφορετική ανάρτηση!Μπράβο στην εν λόγο δασκάλα, αλλά και σε σένα που μας την παρουσίασες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή