.

Οδοιπορικό σε Σέρρες- Κιλκίς Νο1

By 9/15/2015

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι περισσότερο ταυτισμένο με ήλιο, θάλασσα, λευκά σπίτια  και αμμουδιές.Μπορεί να τελείωσε αλλά πάντα το αναζητάμε. Όμως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Μακριά από παραλίες με  απίθανα χρώματα αλλά με  γάργαρα νερά, μεγάλες λίμνες και πράσινο παντού. Σε όλους τους κήπους κυριαρχεί το γκαζόν , τα λουλούδια και τα  οπωροφόρα δέντρα. Θα κάνουμε λοιπόν ένα διαφορετικό οδοιπορικό  στα σύνορα των νομών Σερρών και Κιλκίς. Στα μέρη που  εμείς επισκεφτήκαμε φέτος για άλλη μια φορά.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά το 1923 όταν οι πρόσφυγες από την περιοχή των Κοτυώρων   του Πόντου εγκαταστάθηκαν στα σύνορα του νομού Σερρών με το Κιλκίς. Είναι μικρό σχετικά χωριό. Όμως όπως σε όλα τα χωριά της περιοχής μπορείτε να βρείτε σπίτια με καταπράσινους κήπους. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο κάθε κήπος έχει τη δική του μικρή πινελιά και προσωπικότητα.  Άλλος  με μικρούς νάνους διάσπαρτους στην αυλή, άλλος με  ένα τραπέζι από κορμό δέντρου, άλλος με  ένα κουδούνι σε σχήμα ταύρου, άλλος με χριστουγεννιάτικα φωτάκια  να λάμπουν όλο το χρόνο. Τα τελευταία χρόνια καθώς περπατάω στο χωριό προσπαθώ να ανακαλύψω αυτό το κάτι διαφορετικό σε κάθε κήπο.


Στα περισσότερα χωριά της περιοχής θα βρείτε μικρά ποταμάκια να τα διασχίζουν. Και εκεί σχεδόν πάντα υπάρχει ένα barbeque, ξύλινα τραπέζια και πέτρινες βρύσες. Μάλιστα στο Καλοχώρι τέλος Ιουλίου διοργανώνουν River Party! Μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν παιχνίδια και οι μεγάλοι ψήνουν στην ψησταριά. Ετοιμάζουν μπλουζίτσες και καπελάκια που τα παιδιά που συμμετέχουν φοράνε και είναι όλα μια ομάδα. Τα αγόρια μου το περιμένουν αυτό το πάρτι κάθε χρόνο με μεγάλη χαρά. 



Εγώ πάλι δεν έχει τύχει να είμαι στο Καλοχώρι Ιούλιο και πρώτη φόρα φέτος  κατέβηκα στο ποταμάκι.  Ιδανικό μέρος για εξόρμηση με τα αγόρια. Ήδη σκέφτομαι την επόμενη φορά να  κάνουμε εκεί ένα κυνήγι θησαυρού.



 Ο ναός του χωριού έχει μοναδική ιστορία.  Λέγεται ότι  όταν οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μαζί με τον παπά τους θέλησαν να φτιάξουν και μία εκκλησία. Οι άντρες του χωριού είχαν βρει 3 πιθανά σημεία αλλά δεν μπορούσαν να αποφασίσουν. Τότε η γιαγιά Κερεκή είδε ένα όνειρο σύμφωνα με το οποίο κάθε βράδυ ένα φέρετρο μεταφερόταν από τους άντρες τους χωριού σε ένα από τα σημεία που είχαν διαλέξει, αλλά κάθε πρωί το φέρετρο βρισκόταν στο σημείο που έχει χτιστεί τελικά  η εκκλησία. Το επόμενο πρωί η γιαγιά  Κερεκή εκμυστηρεύτηκε το όνειρό της στην παπαδιά και εκείνη  με τη σειρά της στον παπά. Έτσι ο Άγιος Δημήτριος βρήκε την σημερινή του θέση. 



Κοντά στον ναό θα βρείτε  την μικρή πετρόχτιστη πλατεία με τη λιμνούλα με τα ψαράκια. 








Τα  Άνω Πορρόια είναι κτισμένα στους πρόποδες του όρους Μπέλες και βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης σε υψόμετρο 385 μέτρων.  Τα  Κάτω Πορρόια προϋπήρχαν  αλλά  όλα άλλαξαν όταν στην περιοχή έφτασαν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Οι άνθρωποι που έφτασαν εδώ ήταν κυρίως έμποροι και τεχνίτες δίνοντας στο χωριό έναν πιο εμπορικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Εδώ θα βρείτε πολύ άμορφα ξενοδοχεία, ταβέρνες, καταστήματα.



Τα παιδιά θα ξετρελαθουν με τη βόλτα με τα άλογα. Αν είναι μικρά μπορούν να κάνουν τη βόλτα στο δάσος  με συνοδό εσάς αλλά τα μεγαλύτερα φουσκώνουν από υπερηφάνεια που πλέον θα είναι μόνα τους πάνω στο άλογο.




 Μην παραλείψετε να  επισκεφτείτε τον  συνεταιρισμό Γυναικών “Ποροΐων”. Εκεί θα ξετρελαθειτε με τα γλυκά ταψιού, τις μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού , τα λικέρ και τα ζυμαρικά τους.  Μπορείτε να δοκιμάσετε στο μικρό καφενεδάκι και να διαλέξετε.  Αν πάλι θέλετε να γευτείτε Κωνσταντινοπολίτικα γλυκά αναζητήστε το ζαχαροπλαστείο στην πλατεία και δοκιμάστε γεύσεις από την Πόλη. Και φυσικά μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα.




Το Παρεκκλήσι





Την επομένη της Παναγίας  αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας barbeque  στην εξοχή. Η μέρα έδειχνε βροχερή αν και δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Ετσι επιλέξαμε το ιερό παρεκκλήσιον το γενέσιον της  υπέρ Αγίας Θεοτόκου.  Εκεί μέσα στην αυλή υπάρχει σκεπασμένος χώρος ιδανικός για την εκδρομή μας. Ήμασταν  σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με καλή παρέα. Και σκέφτηκα πόσο οξύμωρο είναι στην περιοχή να ψήνουν οι άνθρωποι μέσα στο δάσος αλλά να μην έχουμε πυρκαγιές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας με το παραμικρό να κατακαίονται τεράστιες εκτάσεις.  Τις επόμενες σκέψεις για τα αιτία που καταστρέφουν το οξυγόνο της χώρας μας μπορείτε να τις καταλάβετε και μόνοι σας.




Κιλκίς

Φέτος επισκεφτήκαμε και το Κιλκίς. Μαγευτήκαμε από το σπήλαιο δίπλα στον ναό του Αγίου Γεωργίου.




Εκεί η φύση κάνει γλυπτική. Μοναδικά σχέδια που θα εξάψουν τη φαντασία σας και που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να γίνουν.



Και φυσικά μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια. Εμείς με τον μικρό ψάχναμε τα κόκκινα σημάδια στις πέτρες που μας έδειχναν τον δρόμο. Πόσο μπορεί να ευχαριστηθεί ένα παιδί όταν νομίζει ότι ανακαλύπτει τον κόσμο!




Από τον ιερό ναό η θέα είναι μαγική.  Μπορείτε να μαζέψετε ολόκληρη την πόλη. 







Κερκίνη 


Τελευταία στάση του οδοιπορικού για φέτος η λίμνη Κερκίνη. Η λίμνη δεν είναι φυσική. Κατασκευάστηκε το 1932 όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα φράγματα για τον έλεγχο των νερών του Στρυμόνα. Από τότε δημιουργήθηκε ένας μοναδικός υδροβιότοπος. Σήμερα μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκεί πάνω από τριακόσια είδη πουλιών.




Στην περιοχή εκτός από τα πουλιά υπάρχουν και ερπετά, αλεπούδες και άλλα άγρια ζώα τα οποία τους χειμερινούς μήνες που τα πουλιά πήγαιναν στις ακτές αποτελούν μεγάλη απειλή. Κάποια στιγμή μάλιστα ο αριθμός των πουλιών είχε μειωθεί δραματικά. Τότε  δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα μέσα στη λίμνη ώστε τα πτηνά να μπορούν να φτιάχνουν εκεί τις φωλιές του. Αποτέλεσμα ο πληθυσμός να αυξηθεί ξανά  και να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα.



 Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε για την λίμνη είναι να κάνετε την βαρκάδα που διαρκεί μία ώρα και στην οποία θα έχετε την δυνατότητα να ενημερωθείτε για την ιστορία της λίμνης , την χλωρίδα, την πανίδα και τα προβλήματα  που προκύπτουν.



Είναι μια υπέροχη βόλτα που πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε. Μόνο βλέποντας την ομορφιά που εκτείνεται μπροστά σας θα νιώσετε  γιατί οι κάτοικοι αγαπούν και παλεύουν για την διατήρηση του υδροβιότοπου.



Στην ακτή μπορείτε να κάνετε ιππασία, να γευτείτε  παγωτό από βουβάλι και  ζητήστε να σας πουν πως θα πάτε να δείτε τα βουβάλια λίγο πιο κάτω.








Την επόμενη φορά θα επισκεφτούμε και θα σας παρουσιάσουμε καινούρια μέρη για να επισκεφτείτε.

You Might Also Like

10 comments

  1. Μαράκι, καλησπέρα, καλό φθινόπωρο καταρχάς και καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια σου...ουφ, στα είπα όλα μαζί! χιχιχι Πραγματικό υπέροχο και πολύχρωμο το οδοιπορικό σας, φοβερά τοπία, πράσινο, απίστευτη ομορφιά! Ελλάδα σ'αγαπώ! φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου τι υπέροχες φωτογραφίες! Ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί! Στη λίμνη Κερκίνης έχω πάει και είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις! Θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ και τα υπόλοιπα μέρη! Να περνάμε πάντα έτσι όμορφα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν τα εχω επισκεφτει τα μερη αυτα και η αναρτηση σας ηταν κανονικο ταξιδακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστικά μέρη !! Δεν έχει τύχει να τα επισκεφτώ !! Αλλά από οτι βλέπω πρέπει! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί υπέροχο αφιέρωμα! Ειναι τοσο ξεχωριστή η ομορφιά της βόρειας Ελλάδας. Ανυπομονώ για την εποχή που τα παιδιά μου θα αντέχουν τα μακρινά ταξίδια ώστε να το τολμήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπώ τα ποταμάκια και τα ρυάκια και τις πηγές με το παγωμένο νεράκι! (Και εδώ που είμαι... δεν τα βρίσκω συχνά!)
    ;-)
    Ανυπομονώ και για τη συνέχεια! Πολύ όμορφες φωτογραφίες, κοριτσάκι μου!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειναι το χωριο του μπαμπα μου εκει κοντα κι πηγαίναμε πολυ οταν ζουσαν εκει οι παππουδες μου.. Εχουμε σοι εκει, και τη νονα μου. ομως δεν παμε πια τοσο συχνα.. Πολυ ομορφες εικονες Μαρακι μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αααα πέρασες από τα μέρη μου! Εκεί κοντά είναι και το χωριό μου κι ήμουν εκεί το καλοκαίρι όπως κάθε χρόνο! Χαίρομαι που σ'άρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι τέλεια μέρη! Δεν τα έχω επισκεφτεί ποτέ αλλά χάρηκα που τα γνώρισα μέσα από τις όμορφες φωτογραφίες και τις περιγραφές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή