.

Πως να καθαρίσετε τα αθλητικά παπούτσια

By 1/30/2015 ,

 Στις τελευταίες αλλαγές παρατήρησα ότι είχα παραμελήσει αρκετά άρθρα με θέμα την καθαριότητα. Έτσι σκέφτηκα να αρχίσω το ψάξιμο με θέματα που με απασχολούν και εμένα.

Όσες έχετε αγόρια νομίζω ότι θα καταλάβετε γιατί ασχολήθηκα με το σημερινό θέμα που δεν είναι άλλο από το πως να καθαρίσω και να διατηρήσω σε καλή κατάσταση τα αθλητικά των παιδιών. Στην καλύτερη περίπτωση θα κρατήσουν για μία σεζόν. Άλλωστε μετά δεν θα μας κάνουν!!!  Καθώς μεγαλώνουν αυτό γίνεται ουτοπία. Το δεύτερο ζευγάρι μέσα στο χειμώνα είναι πια πραγματικότητα.

photo credit: Smyl via photopin cc


Δεν παραπονιέμαι όμως, αφού απ' όσο θυμάμαι έκανα τα ίδια. Ειδικά στην Τετάρτη και Πέμπτη  δημοτικού που παίζαμε καθημερινά ποδόσφαιρο στο σχολείο, οι γονείς μου δεν προλάβαιναν να μας παίρνουν αθλητικά.  Θα μου πείτε πως και ασχολήθηκα με αυτό το άθλημα τότε; Είχα βλέπετε για δάσκαλο έναν πρώην ποδοσφαιριστή! Και φυσικά η προπόνηση ήταν καθημερινή. Αγόρια και κορίτσια. 

Έτσι λοιπόν παίρνω λίγο πιο χαλαρά το θέμα αθλητικά παπούτσια για τα αγόρια μου. Και κατέληξα ότι για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να γίνει σωστή επιλογή αλλά και σωστή διατήρησή τους.

Επιλογή


  • Αποφεύγουμε τα λευκά αθλητικά παπούτσια γιατί και λερώνουν εύκολα και καταστρέφονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
  • Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε τις λευκές σόλες.
  • Προτιμάμε δερμάτινη επένδυση. Φέτος που παρασυρθήκαμε από το σχέδιο και πήραμε με υφασμάτινη επένδυση σχίστηκαν στο πλάι.
  • Προτιμάμε σόλα  με καουτσούκ  που στην μπροστινή πλευρά να ανεβαίνει πιο ψηλά. Αυτό το σημείο είναι από τα πρώτα που φθείρονται.
  • Τα έντονα χρώματα που φωσφορίζουν μπορεί να είναι αυτά που θα τραβήξουν την προσοχή του παιδιού αλλά υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν και ενώ τα παπούτσια είναι σε άριστη κατάσταση να δείχνουν παλιά.



photo credit: kikfoto via photopin cc

Διατήρηση

Για να φαίνονται όσο πιο καινούργια γίνεται πρέπει να τα καθαρίζουμε σωστά

  • Αφαιρέστε πάτους και κορδόνια πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα. Σε ένα κουβά με νερό και σαπουνάδες πλύνετε τα κορδόνια. Τους πάτους ή αλλάξτε τους ή περάστε  τους με ένα βρεγμένο πανί. 
  • Σε μία λεκάνη με νερό ρίξτε απορρυπαντικό ρούχων  και βάλτε μέσα τα παπούτσια. Πλύντε έτσι ώστε να πάει παντού το νερό και με μία οδοντόβουρτσα επιμείνετε στα σημεία με πιο εντόνους λεκέδες. Ξεβγάλτε τα πάρα πολύ καλά. Δεν πρέπει να μείνουν καθόλου σαπουνάδες. Και τέλος αφαιρέστε από το εσωτερικό όσο περισσότερο νερό μπορείτε πιέζοντάς το.
  • Βάλτε μέσα στο εσωτερικό πετσέτες ή τσαλακωμένα χαρτόνια (λευκά όχι από εφημερίδες)  για να τραβήξουν όλο το νερό από το εσωτερικό. Να τα αλλάζετε κατά διαστήματα.
  • Αφήστε τα να στεγνώσουν μακριά από τον ήλιο ή από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ κτλ
  • Αν τελικά πήρατε λευκά παπούτσια και έχουν λεκέδες μπορείτε να τους αφαιρέσετε με μία οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή εναλλακτικά με καθαριστικό νυχιών σε μία μπατονέτα
  • Αν πάλι όλα αυτά σας φαίνονται βουνό τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα και βάλτε την πετσέτα σε μία μαξιλαροθήκη. Μετά από τόση προφύλαξη μπορείτε πια να τα βάλετε στο πλυντήριο ρούχων στο πρόγραμμα για ευαίσθητα χωρίς στύψιμο φυσικά.
photo credit: kikfoto via photopin cc 


Tώρα βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι έτσι και  αλλιώς θα λερωθουν σύντομα οπότε με ένα βρεγμένο πανί αφαιρέστε τα πολλά πολλά και αφήστε τα παιδιά να τα ξαναλερώσουν παίζοντας!!!



You Might Also Like

3 comments

  1. πάρα πολύ βοηθητικό άρθρο!
    ειδικά τώρα με τις λάσπες...

    εγώ τολμώ και τα βάζω στο πιο ελαφρύ πρόγραμμα στο πλυντήριο, δεν έχω κουράγιο να τα πλένω στο χέρι.
    και μέχρι τώρα δεν έχω παρατηρήσει ότι τους κάνει "κακό"

    ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ χρήσιμα όλα αυτά. Σωστή επιλογή παπουτσιού και μερικοί βασικοι κανόνες για τη διατήρησή τους ώστε να έχουμε τα παπούτσια των παιδιών σαν καινούρια για περισσότερο καιρό! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες συμβουλές! Εγώ τα βάζω στο πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα (χωρίς τα κορδόνια) Μου άρεσε το κόλπο με τις πετσέτες στο εσωτερικό για το στέγνωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή